Domain(alan adı) nedir
Domain, Türkçe karşılığı “alan adı”dır. Web sitesine girerken o web sitesinin IP adresi ile ilgili alana bağlanmanız gerekir. Söz konusu IP adreslerinin herkes tarafından bilinmesi ve akılda tutulması mümkün değildir. Dolayısıyla domain kavramı geliştirilmiş olup, insanların IP adresi yerine domain ismi ile web sitesine bağlanması sağlanmıştır.
Domain, en genel ifade ile web sitesinin adı ve adresidir. Kullanıcılar web sitesini bu alan adı ile tanırlar. Seçilen alan adının; “alanadi” olduğunu düşünürseniz, domain de “alanadi.com” ya da “alanadi.net” gibi web sitesine yönlendiren adreslerdir.
Farklı web sitelerinin aynı domain adını kullanması söz konusu değildir. Söz konusu alan adları IP adresini kullanarak karmaşık kodlar ile web sitesine bağlantı sağlar. Bu IP numaraları uzun olduğundan bireylerin bu numaraları hatırlaması da zordur.
Domain kavramı olmasaydı insanlar bir web sitesine bağlanmak için adres satırına web sitesinin IP numarasını yazmak zorunda kalırdı. Bu sebeple domain kavramı geliştirilmiş ve karmaşıklık ortadan kaldırılmıştır. Adres satırına girdiğiniz domain, DNS aracılığı ile IP adresine dönüştürülerek kısa sürede web sitesine bağlantı gerçekleştirilir.
Alan Adı Tescili Nedir?
Web sitesi tasarımı ya da bu alanda benzer konularla ilgileniyorsanız, alan adı tescili ya da kaydı tabirlerini duymuşsunuzdur. Söz konusu terim, alan adını kullanırken bunu kayıt altına aldırmanızı ve kiralamanızı ifade eder.
Alan adı tescili, alan adını satın almaktan ziyade yıllık kiralamayı ifade eder. Bu sebeple domain tescilinin belirli zaman aralıklarında yenilenmesi gerekir. Domain kayıt işlemini yenilediğiniz sürece alan adının kullanım hakkı sizin olur.
Alan adının kayıt işlemi yenilenmezse bu süreden itibaren isteyen herkesin boşalan alan adını alma hakkı doğar. Bu da web sitesine yaptığınız müşteri yatırımının boşa gitmesi anlamına gelir. Özellikle ticari alanda faaliyet gösteren web sitelerinin bu anlamda hassasiyet göstererek alan adı yenileme işlemini aksatmadan gerçekleştirmesi gerekir.
Alan adı kayıt işlemi, domain düzenleme ve denetleme hakkı bulunan yetkili kurumlar tarafından gerçekleştirilir. Ülkemizde bu anlamda faaliyet gösteren birçok kurum ve kuruluş bulunur. Bu kurumlara müracaat ederek domain sorgulamasını ya da alan adı tescilini de süratle yapabilirsiniz. Alan adı tescil işlemi için ilgili kurumlara belirli miktarda ücret ödemeniz gerekir. Kiralama ve tescil işlemi genellikle 1 yıllık süreyi kapsayacağı için her yıl bahse konu ücretin tekrar ödenmesi gerekir.
Domain Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Zaman zaman web sitesi sahipleri ideal alan adını bulmakta zorlanabilirler. Domain tescili çok basit bir işlem olmasına rağmen doğru domain seçimi zor olabilir.
Potansiyel ziyaretçi kitlesinin web sitesine bağlanmadan önce dikkatini çekecek ilk husus web sitenizin alan adıdır. Ayrıca arama motoru sıralamasına etkisini de düşündüğünüzde doğru domain seçimi dikkate almanız gereken çok önemli bir husustur. Domain seçimi özellikle pazarlama alanında faaliyet gösterenler için dikkate alınması gerekir. Doğru domain ile işletmenizin satış rakamlarını artırabilirsiniz. Domain adı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli beş kriteri şöyle sıralayabiliriz:
- Seçeceğiniz domain adının daha önceden seçilmediğinden emin olun.
- Kısa ve hatırlanabilir bir domain seçin.
- Rakamları ve işaretleri kullanmaktan kaçının.
- İşinizle ilgili kelimeleri kullanın.
- Ticari faaliyetler için .com uzantısını tercih edin.
Web sayfaları için sanal ortamda alana ihtiyaç duyulur ve sunucular bu alanları oluşturur. Bu sunucuların yaptığı işlemlere hosting deniyor.
SSL sertifikası, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bir bağlantı sağlayan dijital bir sertifikadır. Bir web sunucusu ve web tarayıcısı arasında şifreli bağlantı oluşturan bir güvenlik protokolü olan SSL‘nin açılımı Güvenli Yuva Katmanıdır.
Microsoft adıyla geliştirilen sunucu tabanlı programlama diline ASP deniyor.
Web alanı olarak da bilinen disk alanı, hosting sunucusu içerisinde size ayrılmış alanı ifade eder. Resim, video ve uygulama ağırlıklı web siteleri geniş disk alanlarına ihtiyaç duyarken metin içerik temalı blog benzeri yapılar için düşük disk alanları yeterlidir.
Bilgisayarlar web sitelerini bulmak için IP adreslerini, kullanıcılar ise URL kullanırlar. DNS, IP adreslerini URL formatına dönüştüren sunucu sistemine verilmiş isim; yani DNS, bilgisayar ile kullanıcı arasında iletişimi sağlayan bir tür çevirmen gibi çalışıyor.
Türkçeye dosya transfer protokolü olarak geçen FTP, web siteniz için hazırlanan görsellerin ilgili klasörlere yerleştirilmesi işlemine deniyor. FTP bağlantısı için FTP işlemcisine gerek duyulur. Piyasada yaygın olarak kullanılan FTP işlemcisi Filezilla, ücretsiz ve oldukça pratik bir program; aklınızda bulunsun.
Açık kaynak kodlu veri tabanı sistemi MySQL; yönetim uygulaması görevi görerek verileri depolamanızı, aramanızı ve kategorize etmenizi sağlar.
MsSQL ise benzer veri tabanı sisteminin Microsoft tarafından optimize edilmiş versiyonudur. MySQL açık koldu ve ücretsizken MsSQL ücretli ve lisanslıdır.
İki IP adresi arasındaki iletişimin karşılıklı şifrelenmesi üzerinde düzenlenmiş güvenlik protokolüne SSL deniyor. Günümüzde tüm banka ve e-ticaret işlemlerinin SSL üzerinde yapılması zorunlu ve bu yüzden web tarayıcıları SSL sertifikalarını destekler. Desteklemeyen bir web tarayıcısı kullanırsanız internette kredi kartı bilgilerini çalarak gününü gün eden dolandırıcılar var, hatırlatalım.